Bir mesleği icra etmek için gerekli olan; bilgilerimiz ve yaşanmışlıklar dediğimiz tecrübelerimiz bizi o hep bahsedilen kariyer yolculuğuna çıkaran en önemli duraklardır. Mesleki yaşantımızda ineceğimiz en son duraksa; aldığımız mesleki eğitimin kalitesi ve niteliğiyle doğrudan orantılıdır.
Peki bir mesleği icra edebilmek için ille de okulunda okumak gerekir mi? Ya da sorumuzu şöyle genişletelim. Bir mesleki eğitimin alternatif eğitimleri olamaz mı ve bu anlamda sertifaka programlarıyla aynı ihtiyacı giderebilir miyiz?
Bu sorunun cevabı tabi ki herkes için farklıdır. İster okul/üniversite olsun, ister sertifika programı eğer yeterli "kaliteli eğitim anlayışı" nı bünyesinde barındırmıyorsa, aldığınız eğitim sizin için sadece bir zaman israfıdır. Eğitimde kalite standardı, karşılıklı olarak hem bireylerin hem de kurumların arz ve talebine girmelidir.
Kaliteyi talep etmek, tüketici için her üründe ve her hizmette en başta gelen unsur olmalıdır. Anlaşılacağı üzere; eğer bir mesleki eğitimi sertifika programlarıyla almak istiyorsak, en aşta "kalite" unsurlarını barındıran bir eğitim olmasına özen göstermeliyiz ve eğer özen göstermemiz hususları maddelersek;
1) Eğitim alacağımız kurumun saygın olması, tanınmış olmasından çok daha önemlidir. Saygın bir eğitim kurumu sizinde iş yaşamınızda saygınlığınızı arttıracaktır.
2) Mesleki eğitim esnasında konunuza göre belirlenmiş eğitim saatleriniz yeterlilik göstermelidir. Unutmayınız ki kısa süreler içinde üniversitelerin 4 yıl boyunca eğitimini verdikleri konular elbette yer alamaz. Eğer size birileri bu sürede yeterli eğitimi alacağınızı vaad ediyor ve iş yaşamında bu eksikliği hissetmeyeceğinizi söylüyorsa; yalan söylüyordur. Eğitim konusu her ne olursa olsun sürenin uzun olmasına dikkat etmelisiniz.
3) Alacağınız eğitimdeki başarı anahtarlarından en önemlisi tabi ki eğitmeninizdir. Eğitmeniniz eğitimini aldığınız kurumun tanınmışlığından daha önemli ve daha öndedir. Bir eğitim almaya karar vermeden en önce eğitmeninizi ismen araştırmalı. Mesleki yeterliliğini "kendiniz" sınamalısınız. Unutmayınız ki eğitimin bilenen en eski ve en verimli yöntemlerinden biriside "usta-çırak" ilişkisidir. Eğitmeninizde bu ilişkiyi kurabilecek özellikler olmasına ve mesleğinde ustalık mertebesinde bulunmasına dikkat etmelisiniz.
4) Diğer başarı anahtarımızsa eğitim materyalleridir. Eğitimini alacağınız kurumda konunuza göre yeterli eğitim materyalleri olmasına mutlaka dikkat etmelisiniz. Eğitim materyallerinde sizin için en önemli olan husus ise içeriğinin dolu, anlaşılır, bilgi ve becerilerinizi geliştirecek düzeyde olmasıdır.
5) Son olarak mesleki eğitimin gelecek için büyük bir ciddiyet arz ettiğini hem eğitim kurumunun hem de öğrencinin yeterince anlamış ve özümsemiş olması gerekir. Kurumlar için önemli olan bünyelerine aldıkları katılımcının yeterince donanımlı olarak iş hayatına giriş yapmalarını sağlamak, kendilerini tercih edenleri olabildiğince artılarla donatarak farklılığı ilk etapta yaratmaktır.
Comentários