Ülkemizde işsizler ordusuna her yıl binlerce yeni üniversite mezunu katılırken, iş aramada ve işe kabul edilme sürecinde bazı noktalara dikkat edilmesi gerekiyor.
Hedef Koyun: Hedefsiz iş arama süreci zaman kaybıdır. Çabucak karar değiştirebilir, kararlarınızda odaklanma sorunu yaşayabilirsiniz. Zaman kaybı gelecekteki başarılı kariyer sürecinizi baltalayan ve gelecekte kendinize yapacağınız eğitim yatırımınızın zamanını çalan en önemli faktördür.
Kendinize İnanın: Her ne yaparsanız yapın yola çıkarken işin başında “başaracağım” demez iseniz başarısız olursunuz. Kendinize inanmak bir işi başarmanın %90'nıdır. Bu inanç sizi istediğiniz noktaya taşıyan tutku ve merak kadar birincil öneme sahiptir.
Başvuracağınız pozisyonun püf noktalarını araştırın: Yapmak istediğiniz işi icra edenlerden iş hakkında fikirlerini alın, zorluklarını artılarını, mesleki geleceği gibi pek çok konuda tecrübeli insanlardan fikir alın.
Zayıf ve Güçlü yönlerinizi yazın: Bir işveren olsaydınız kendinizi işe alır mıydınız? Alırsanız nedenleriniz nelerdir? Eğer almazsanız verdiğiniz cevaplar kendi gerçeğinizdir. Eksiklerinizi böylelikle daha net görebilirsiniz. Görüşmeleriniz olumsuz sonuçlanmasında bu eksiklikleriniz payı olduğunu kavradığınızda çok büyük bir yol kaydetmişsiniz demektir. Derhal harekete geçin ve tüm eksilerinizi artıya çevirmeye başlayın.
Staj yapmadan iş hayatına atılmayın: Yeni mezun arkadaşlarımızın staj gerekliliğini iyi anlaması ve gereklilik olduğunu kabullenmesi gerekir. Staj sizi tıpkı bir antrenman öncesi sakatlanmamak için yapılan ısınma hareketleri gibi, korur ve gerçek iş hayatına zedelenmeden hazırlanmanızı, iş hayatına daha hızlı adapte olmanızı sağlar.
Görüşmeye gitmeden önce şirket hakkında bilgi edinin: Başvurduğunuz şirketi tanımanız ve bu konuda yöneltilen soruya vereceğiniz cevap İK danışmanı için çok şey ifade etmektedir. Şirket hakkında bilgi edinme çabanız bir İK danışmanı içi sizin bu süreci ne derece önemsediğinizi ve ciddiye aldığınızı temsil eder.
“Neden buradasın” sorusuna hazır olun: Neden o pozisyona ve o şirkete başvuru yaptığınızı açık ve net bir şekilde belirleyin. Sizi çeken etkenleri , istediğiniz pozisyonda neler yapmak istediğinizi iyi belirleyin ve anlatmaya hazır olun. Bu sorunun cevabı size iş kapısını aralayabilir.
Özgeçmişinizi çok iyi hazırlayın: Özgeçmiş bir kişinin kronolojik tarihini belirten bir yazı değil, kişinin ne tür özelliklere sahip olduğunu, iş potansiyelini nasıl kullandığı gibi konular hakkında ipucu veren bir yazıdır. Yeni mezunun elbette özgeçmişinin çok dolu olması beklenemez. Yanı sıra sosyal etkinliklerinden bahsetmesi beklenir. Katıldığı workshoplar, seminerler, kurslar, ve stajların çok detaylı anlatılması gerekir.
Kendinizi iyi ifade edin: Mülakatın ilk önemli adımı cv, ikinci önemli evresi de mülakattır. Mülakat sırasında kendinizi iyi ifade edememeniz işi yitirmeniz de %50 paya sahiptir. Etkili ve güzel konuşma tekniklerini öğrenin ya da bu konuda kitaplar okuyarak kendinizi geliştirin. Kendinizi doğru, açık net ifade etmekten korkmayın.
Commenti